АРХИВА ВЕСТИ ЈУН
 

ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „СРБИЈА ПРИРОДНО“

29.06.2009.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде организовало је на Тргу Републике у Београду манифестацију под називом „Србија природно“.

У оквиру ове манифестације представили су се: Војводина, Шумадија, Источна, Западна и Јужна Србија са Косовом. На изложбеном простору, али и у програмима из свих крајева земље, посетиоци на својеврстан начин су могли да доживе богатство наших простора, од традиционалних културних и уметничких вредности до туристичких могућности и гастрономских ужитака.

Градска општина Палилула представила је своје потенцијале у производњи здраве хране, пића, домаће радиности и културне и уметничке вредности на штанду Јужне Србије са Косовом. Традиционалне вредности Општине представило је "Етно удружење Палилула“ које је...

детаљније

 

ОСНИВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

24.06.2009.

Карстен Лунд, координатор ЛЕДИБ програма у Нишу и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, у Градској кући Ниша, потписали су Уговор о реализацији пројекта „Оснивање Центра за развој предузетништва“ у општини Палилула који се остварује у оквиру програма локалног економског развоја у Нишавском Округу.  Овај пројекат је један од седамнаест развојних пројеката који су одобрени од стране ЛЕДИБ програма на тему локалног економског развоја и повећања запослености. Оснивањем Центра за предузетништво у Градској општини Палилула - како је истакао председник Новаковић, очекује се јачање предузетничког духа, побољшање досупности и слободан проток информација за потребе МСП сектора и предузетнике, регистрована пољопривредна газдинства, пословна удружења и друге заинтересоване грађане.

детаљније

 

КОНСТИТУИСАНЕ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗРАДУ СТРАТЕГИЈЕ

24.06.2009.

У оквиру израде Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетника на територији Градске општине Палилула, која се остварује уз сарадњу и финансијску подршку међународне организације ЛЕДИБ, на деветој седници Скупштине Градске општине Палилула образована је Комисија за израду ове Стратегије од 48 чланова. Овим поводом формиране су и три радне групе: за производну и прерађивачку делатност, за услужне делатности, за пољопривреду. На конститутивном састанку који је одржан 24. јуна чланови радних група усвојили су правила рада и у дискусији размотрили визију, SWOT анализу, приоритете. Бобан Микић, члан општинског већа је нагласио да ће радне групе до краја августа месеца сачинити предлог документа Стратегије који ће након јавне расправе, у септембру усвојити Скупштина Градске општине Палилула.

детаљније

 

УЗ ПРОЈЕКТЕ НА ПУТУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

19.06.2009.

Девета редовна седница Скупштине Градске општине Палилула одржана је 18. јуна 2009.године, у малој сали Нишког културног центра.  Након усвајања  Записника са 8. седнице Скупштине једногласно је усвојен дневни ред. Одборници Скупштине донели су Решења о оснивању Одбора за европске интеграције, који броји седам чланова и Решење о оснивању Одбора за сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина. Одборницима Скупштине обратио се и проф.др Игор Новаковић, председник Општине који је говорио о значају пројеката и одобреним финансијским средствима за ове намене Општини. Тренутно се остварују пројекти: на „Решавању стамбеног питања особа погођених клизиштем на тероторији Мрамор – Крушце“, Формирање Центра за развој предузетништва Градске општине Палилула“, „Подизање капацитета МСПП и

детаљније

 

БИЛТЕН - ПАЛИЛУЛСКЕ НОВИНЕ О ЈЕДНОГОДИШЊОЈ АКТИВНОСТИ

16.06.2009.

Једногодишња активност новог руководства Градске општине Палилула представљена је у Билтену-Палилулским новинама који је промовисан у оквиру манифестације „Палилулско вече“. Ово гласило, штампано на 24 стране, објављује најзначајније активности ове локалне самоуправе по месецима. Председник Општине, проф.др Игор Новаковић истиче да је и овај вид информисања становника веома значајан како би они сагледали рад органа власти коју су бирали и узели активно учешће у развоју локалне заједнице. У форми извештаја и вести, текстом и фотографијом забележени су догађаји, сусрети, пријеми, активности председникаОпштине, активности чланова Већа, одборника Скупштине, тематске расправе. У првом броју билтена Општине - „Палилуске новине“, на првој страни најављена је манифестација „Палилуско вече“ текстом „Варошко лице Палилуле“. У тексту „Одговорно пословање новог руководства“ објашњен је начин рада и визија развоја Општине.

детаљније

 

УКЛОЊЕНЕ РУШЕВИНЕ СТАРЕ ШКОЛЕ

15.06.2009.

Стара школа у Доњем Међурову, која је већ неколико година у рушавинама и представљала је опасност за пролазнике, посебно децу, је срушена. На захтев Савета грађана и подршку Градске општине Палилула и Управе за имовину Града Ниша, стављена је тачка на вишегодишњи проблем око решавања овог питања. Прича је већ позната. Пошто је овај објекат био неуслован за коришћење и због урушавања опасан за пролазнике јер се налази поред месне канцеларије, а у близини је и нова зграда основне школе „Десанка Максимовић“ и спортски терени, пре три године донета је одлука о рушењу овог објекта.

детаљније

 

СПОМЕН КОМПЛЕКС „СТАРО ГРОБЉЕ“

БЕЗ ДЕПОНИЈЕ

12.06.2009.

У оквиру акције „Очистимо Србију - Да очистиш, да озелеНИШ“  и светске еколошке кампање „Очистимо свет“, која се остварује као недеља чишћења Града Ниша у оквиру обележавања Светског дана заштите животне средине и промоције сакупљања секундарних сировина и рециклаже, заштите животне средине и борбе против климатских промена, Градска општина Палилула организовала је чишћење велике дивље депоније од улаза у Старо гробље ка Горичкој улици. И ова активност је окупила око 150 учесника и успепшно је остварена уз подршку ЈКП „Медиана“.

детаљније

 

УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ  ИЗРАДОМ ПРОЈЕКАТА

12.06.2009.

Градска општина Палилула је у „Стратешкој анализи – стратешком плану развоја“ профилисана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и  партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема заједнице- наглашава проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.  У оквиру свакодневих активности и контактима са становништвом руковоство Општине сагледава проблеме, утврђује  приоритете  и израдом и реализацијом  пројеката успешно их решава.

детаљније

 

ЗА ПАЛИЛУЛУ БЕЗ ДЕПОНИЈА

12.06.2009.

Поводом организовања еколошке акције у Градској општини Палилула ОЧИСТИМО СРБИЈУ - ДА ОЧИСТИШ, ДА ОЗЕЛЕНИШ, одржана је конференција за новинаре. О овој активности као и новим пројектима уређења старог нишког гробља под „Горицом“ говорио је проф.др Игор Новаковић, председник Општине и Бобан Микић, општински већник. „Прихватили смо позив Владе Републике Србије-Министарства заштите животне средине и просторног планирања и Града Ниша да као локална самоуправа укажемо на потребу промене свести становништва према свом окружењу а посебно према Спомен комплексу “Старо гробље“, парку „Бубањ“, поред речних корита реке Нишаве, Мораве, Габровачке реке - истакао је проф.др Игор Новаковић.

детаљније

 

ВОДА ДОЛАЗИ ИЗМИРЕЊЕМ ДУГА

10.06.2009.

Становнике Крушца селa које има преко 1500 становника и у саставу је Градске општине Палилула, обишли су председник Општине, проф.др Игор Новаковић, председник Скупштине Милан Ђурђевић и општински већник Милош Стојковић са својим сарадницима. Ова посета је део редовних активности руководства општине у циљу упознавања са актуелним питањима остваривања програма инфраструктурног развоја на сеоском подручју. На збору житеља Крушца, који је организован овим поводом али и насталим проблемом искључења воде за пиће због насталог дуга од 3,8 милиона динара ЈКП “Наисус“ у Нишу, сагледани су узроци и решења овог питања.

детаљније

 

ПРИЗНАЊА ЗА УСПЕШНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ

09.06.2009.

Поводом успешне организације програма „Палилулско вече“, председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић и начелник Управе Бојан Илић, одржали су радни састанак Организационог одбора ове манифестације. Овим поводом, истакнутим појединцима и члановима Одбора уручене су пригодне захвалнице и нови сувенир Општине – „палилулска лула“. Веома садржајан програм, учешће гостију из бугарске општине Своге и Новог Сада као и велики број грађана који су учинили ову манифестацију посећеном дали су посебан печат обележавању програма градске славе. Градска општина Палилула, 3.јуна била је центар промоције боемског Ниша.

детаљније

 

ЕКОЛОГИЈА И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ НА 6.ЕКОПОЛИС ФЕСТУ

05.06.2009.

Шеста међународна смотра еколошког и археолошког филма- «Екополис фест 2009» отворена је крајем недеље у Градској кући поводом 5.јуна-Светског дана заштите животне средине и Градске славе Ниша, завршава се 10.јуна, пројекцијама у Сали Нишког културног центра. Ову јединствену манифестацију, која је већ постала традиција, отворила је у име покровитеља- градоначелника Ниша и Градске општине Палилула, градски већник Душица Давидовић. О значају и улози документарног филма у образовању грађана и међународним пројектима говорио је професор Универзитета у Нишу Слободан Јовановић, мултимедијални уметник.

детаљније

 

ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВРЕДНОСТИ

03.06.2009.

У организацији Градске општине Палилула по седамнаести пут одржана је традиционална манифестација „Палилулско вече“ у оквиру Славе града Ниша „Свети цар Константин и царица Јелена“. Ове године „Палилулско вече“ је добило и свој заштитни знак – лулу и посебан нови варошки шмек. Певала је и играла Палилула до касно у ноћ. Градска општина Палилула се потрудила да више хиљада грађана-гостију подсети на некадашња времена. По традицији „Палилулско вече“ је отворио председник Општине, проф. др Игор Новаковић–„ Ми у Градској општини Палилула се трудимо да створимо модерну европску Палилулу али и да сачувамо традиционалне вредности.

детаљније